När du köper en bostadsrätt blir du medlem i en bostadsrättsförening. Den drivs av en styrelse som består av representanter för bostadsrättshavarna och de boende väljer styrelse till bostadsrättsföreningen vid föreningsstämman. I en bostadsrättsförening kan du påverka ditt boende och hur föreningen sköts. Du har både rättigheter och skyldigheter som bostadsrättshavare. I en bostadsrätt äger du en del av fastigheten och har större inflytande över ditt boende, men med ett ökat ansvar för underhåll och ekonomi.
Det här får du göra utan styrelsens tillstånd:
- Måla, tapetsera och lägg golv
- Byt kylskåp, frys och spis
- Renovera ytskikt i kök och badrum
Det här får du inte göra utan styrelsens tillstånd:
- Riva bärande väggar
- Ändra befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten
- Andra väsentliga förändringar
Skillnaden mellan att bo i hyresrätt och bostadsrätt:
ligger främst i ägandet och rättigheterna till bostaden.
- Bostadsrätt:
- Ägande: När du bor i en bostadsrätt äger du faktiskt en andel av den bostadskooperativa föreningen som äger fastigheten. Du äger en bostadsrättslägenhet och har rätt att bo där.
- Ekonomiska aspekter: För att köpa en bostadsrätt måste du betala en köpeskilling. Dessutom betalar du en månadsavgift till bostadsrättsföreningen, som används för att täcka gemensamma kostnader som underhåll av fastigheten och eventuella lån.
- Ansvar för underhåll: Du är ofta ansvarig för det inre underhållet av din bostadsrätt, medan föreningen tar hand om det yttre underhållet och gemensamma områden.
- Inflyande & påverkan: Du kan själv vara med och påverka förvaltningen av bostadsrättsföreningens ekonomi och fastighet genom att engagera dig i styrelsen. Du kan också engagera dig genom att komma med idéer eller lämna in ett förslag (motion) med lösning på ett problem.
- Hyresrätt
- Ägande: Hyresrätten innebär att du hyr bostaden av en fastighetsägare, vanligtvis en bostadsföretag eller privat hyresvärd.
- Ekonomiska aspekter: Du betalar en månatlig hyra för att få bo i lägenheten. Hyran kan regleras och ändras av hyresvärden med viss förvarning.
- Ansvar för underhåll: Fastighetsägaren är normalt ansvarig för underhållet av fastigheten och eventuella reparationer.